08 Δεκεμβρίου 2015
Raid Data Recovery
Raid Data Recovery

Όταν πρόκειται για ανάκτηση δεδομένων έχουμε να κάνουμε με μια εξειδικευμένη υπηρεσία. Όταν έχουμε να κάνουμε με ανακτήσεις δεδομένων σε RAID τότε τα πράγματα γίνονται αρκετά πολύπλοκα και το κόστος είναι υψηλό. Κάποιοι από τους λόγους αναλύονται παρακάτω:

Βασική παράμετρος είναι ο αριθμός των δίσκων που βρίσκονται σε μια συστοιχία. Για παράδειγμα αν έχουμε δύο δίσκους έχουμε και δύο διαφορετικούς συνδυασμούς στη σειρά τους. Εάν έχουμε τρείς δίσκους οι πιθανοί συνδυασμοί γίνονται έξι. Εάν προσθέσουμε άλλον έναν γίνονται είκοσι τέσσερις. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η αύξηση των δίσκων σε ένα σύστημα RAID αυξάνει εκθετικά και το χρόνο ανάκτησης.

Μια άλλη παράμετρος είναι η κατάσταση που βρίσκονται οι δίσκοι. Το ιδανικό σενάριο είναι να έχουμε όλους τους δίσκους σε καλή κατάσταση και να ξεκινήσουμε άμεσα να φτιάξουμε τη συστοιχία. Όταν υπάρχει προβληματικός δίσκος έχουμε και την επισκευή και ανάκτηση του δίσκου και μετά τη συνέχεια της ανάκτησης της συστοιχίας. Οπότε είναι ευκολονόητο ότι και το κόστος ανάκτησης αυξάνεται.

Επίσης το κόστος εξαρτάται και από το τύπο RAID που υπάρχει. Για παράδειγμα τύπου RAID6 ή RAID5EE θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο από ένα RAID5.

Εν κατακλείδι οι ανακτήσεις δεδομένων και ειδικότερα ανακτήσεις σε RAID μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκες, συνιστούν το χειρισμό τους από ειδικούς εξειδικευμένους τεχνικούς και ναι, το κόστος δικαιολογημένα μπορεί να είναι υψηλό.

Επιστροφή

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ