10 Δεκεμβρίου 2021
hdd
hdd

Έχετε ακούσει ποτέ τον σκληρός σας δίσκο να εκπέμπει έναν ήχο (μπιπ); Αν όχι, είστε τυχεροί. Ο ήχος μέσα στον σκληρό σας δίσκο σημαίνει ότι ο δίσκος σας δυσκολεύεται να διαβάσει και να γράψει δεδομένα, δηλαδή, περιστρέφεται δύσκολα και η μονάδα πρέπει να αποκτήσει την απαιτούμενη ταχύτητα για να ξεκινήσει την ανάγνωση των δεδομένων. Αυτό θεωρείται πιθανό πρόβλημα απώλειας δεδομένων και επιδεινώνεται εάν οι επηρεασμένοι σκληροί δίσκοι δεν αντιμετωπιστούν με επαγγελματικό τρόπο.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κωδικοί μπιπ για σκληρούς δίσκους, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δίσκοι έχουν κάποιες κοινές βασικές ζημιές και πιθανές επιδιορθώσεις. Αυτοί οι ήχοι μπιπ μπορεί να προκύψουν για διαφορετικούς λόγους, όπως κατεστραμμένες κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής, δεσμευμένες πλάκες δίσκου, κολλημένο/καμένο κέντρο του άξονα ή ακόμα και βραχυκύκλωμα PCB (αυτή είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί) . Σε μια κανονική λειτουργία, η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής υποτίθεται ότι βρίσκεται σε «χώρο στάθμευσης». Οι ήχοι βουητού/μπιπ έρχονται όταν η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής βρίσκεται σε λάθος θέση ή για την ακρίβεια όταν είναι κολλημένη στις πλάκες.
Υπάρχουν μερικές διορθώσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας, αλλά εμείς σας προτείνουμε να αναζητήσετε μια επαγγελματική υπηρεσία ανάκτησης δεδομένων.
DIY (Κάνε το μόνος σου).

Πριν προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες σχετικά με το ηχητικό σήμα (μπιπ) του σκληρού δίσκου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος και ότι ενδέχεται να χάσετε οριστικά τα δεδομένα σας. Υπάρχουν λιγότερες από 20% πιθανότητες να το διορθώσετε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις μεθόδους DIY.
Πρώτον και κύριον, εάν ο σκληρός σας δίσκος παράγει έναν ήχο μπιπ, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε αμέσως τον υπολογιστή σας ή να αποσυνδέσετε τον σκληρό δίσκο από τη μητρική πλακέτα (αν είναι δυνατόν) ή εάν χρησιμοποιείτε εξωτερική μονάδα, αφαιρέστε το καλώδιο USB και το καλώδιο τροφοδοσίας ( εάν υπάρχει). Η εκτέλεση ενός σκληρού δίσκου που εκπέμπει ένα ηχητικό σήμα μπορεί να καταπιέζει τον δίσκο και να κάψει εσωτερικά εξαρτήματα. Όταν λειτουργεί ο σκληρός δίσκος που βουίζει, το μοτέρ προσπαθεί να περιστρέψει τη μονάδα. Η ανάγνωση/εγγραφή θα κολλήσει στις πλάκες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των πλακών επειδή η ανάγνωση/εγγραφή σύρεται από πάνω τους.
Αυτό μειώνει τη δυνατότητα ανάκτησης των ιδιωτικών ή/και των επαγγελματικών σας δεδομένων ακόμη και σε επαγγελματίες ανάκτησης δεδομένων.
Αυτό είναι ένα φυσικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι κανένα λογισμικό ανάκτησης δεδομένων δεν μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε. Όταν οποιοσδήποτε προμηθευτής ισχυρίζεται ότι το λογισμικό που χρησιμοποιεί μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα ηχητικού σήματος δεν λέει απαραίτητα την αλήθεια.
Εάν αποφασίσετε να ανοίξετε τον σκληρό σας δίσκο και να διορθώσετε ορισμένα από τα στοιχεία υλικού μόνοι σας, μην το κάνετε. Ο σκληρός δίσκος έχει τέσσερα κύρια εξαρτήματα μέσα στο περίβλημά του, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας (για την αποθήκευση δεδομένων), της ατράκτου (για την περιστροφή των πλακών), του βραχίονα ανάγνωσης/εγγραφής (για ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων), τον ενεργοποιητή (για τον έλεγχο των ενεργειών του βραχίονα) και PCB (επιτρέπει στον ηλεκτρισμό να περάσει μέσα διαφόρων εξαρτημάτων).
Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε εσωτερικούς άλλα και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους. Για τον εσωτερικό σκληρό δίσκο που είναι εγκατεστημένος σε υπολογιστές ή λαπτοπ, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Το πρώτο είναι να αντικαταστήσετε το καλώδιο IDE/SATA με ένα νέο. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει και έχετε ένα εφεδρικό τροφοδοτικό, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και να επαληθεύσετε εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με έλλειψη ρεύματος.
Όταν οι χρήστες προσπαθούν μόνοι τους, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία που αντιμετωπίζουν είναι να η μετακίνηση των κολλημένωνκεφαλών ανάγνωσης/εγγραφής. Όταν οι χρήστες προσπαθούν να μετακινήσουν τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής, το άκρο του βραχίονα του ενεργοποιητή λυγίζει. Σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι όταν οι χρήστες ενεργοποιούν τον σκληρό δίσκο, η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής, αντί να αιωρείται πάνω από το platter, αρχίζει να χαράζει το platter και ενδεχομένως να κάνει τα δεδομένα μη ανακτήσιμα.
Εάν αντιμετωπίζετε ήχους βουητού (μπιπ) με τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες λύσεις:

• Βεβαιωθείτε ότι ο εξωτερικός σας δίσκος λειτουργεί σωστά:Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον ανταπτορα (προσαρμογέα) IDE/SATAUSB. Συνδέετε το δίσκο με τον ανταπτορα και τον ανταπτορα με τον υπολογιστή σας. Εάν δεν έχετε εξωτερικό ανταπτορα, μπορείτε να αφαιρέσετε τη θήκη του δίσκου σας και να τον συνδέσετεαπευθείαςπάνω στην μητρικήπλακέτα με τη χρήση των IDE/SATAκαλωδίων και της παροχήςρεύματος.

• Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα καλώδια και ανταπτορες παροχής ρεύματος (για πιο παλιά μοντέλα δίσκων):Κάθε κατασκευαστής προτείνει τη χρήση μόνο αυθεντικών καλωδίων που έρχονται μαζί με τον δίσκο ή μπορούν να προσαρμοστούν ως μέρος του δίσκου. Γενικότερα θα πρέπει να αποφύγετε τρίτα καλώδια τύπου USB άλλα και η γενικότερη χρήση καλωδίων πάνω από το προτεινόμενο (πχ 3μ). Τα παλαιοτέρα μοντέλα έρχονται με συγκεκριμένο ανταπτορα, επομένως θα ήταν σωστότερο να χρησιμοποιείτε αυτούς και όχι τρίτους τύπου universal.Η διάγνωση με τη χρήση αυτών των καλωδίων, δεν θεωρείτε το ίδιο αξιόπιστη.

• Ελέγξτε την πρίζα σας: Ελέγξτε αν η πρίζα σας παρέχει το απαραίτητορεύμα για το σκληρό σας δίσκο.

Πως οι επαγγελματίες ανάκτησης δεδομένων επισκευάζουν το βουητό στους σκληρούς δίσκους.

Οποιαδήποτε εργασία περιέχει το άνοιγμα μιας θήκης, γίνεται σε συγκεκριμένο , καθαρό και πιστοποιημένο δωμάτιο. Αυτά τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με όλες τις τεχνολογίες που βοηθούν στην ανάκτηση δεδομένων από εσφαλμένους σκληρούς δίσκους. Εάν ένας κόκκος σκόνης εισέλθει στην μαγνητική πλακέτα (τυπική περίπτωση σε μη καθαρό - προσαρμοσμένο δωμάτιο), μπορεί να βλάψει το μηχανισμό και να προκαλέσει στην κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής κατά την επαφή με την επιφάνεια της πλακέτας, μόνιμη βλάβη και απώλεια των δεδομένων.
Μόλις ο επαγγελματίας ανάκτησης δεδομένων διαγνώσει ένα πρόβλημα, θα αντικαταστήσει σπασμένα εξαρτήματα με άλλα υγιή και θα κάνει έναν κλώνο του δίσκου πριν από οποιεσδήποτε περαιτέρω εργασίες στον αρχικό δίσκο. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματίες δεδομένων θα αφαιρέσουν τις κεφαλές ανάγνωσης/εγγραφής χωρίς να τις σύρουν πάνω από το platter χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία ανάκτησηςδεδομένων. Στη συνέχεια, θα εγκαταστήσουν μια νέα υγιή κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής από το ίδιο μοντέλο δίσκου, αριθμό ανταλλακτικού, ημερομηνία κατασκευής κ.λπ.
Λόγω ότι η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής είχε κολλήσει στο platter, υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί μια μικρή περιοχή του δίσκου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επαγγελματίες δεδομένων θα αφαιρέσουν όλους τους τομείς γύρω από αυτήν την περιοχή και στη συνέχεια θα εργαστούν με την κατεστραμμένη περιοχή. Αναφέραμε ήδη ότι για αυτού του είδους τα φυσικά προβλήματα, η χρήση λογισμικού ανάκτησης δεδομένων δεν είναι πολύ χρήσιμη. Το λογισμικό θα προσπαθεί συνεχώς να διαβάζει από την ελαττωματική περιοχή και αυτό θα καταστρέψει επιπλέον τον δίσκο.

Επιστροφή

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ